marți, martie 06, 2007
Camera: NIKON D2H - Focal length: 12 mm - Aperture: f 8 - Exposure: 1/250 sec - ISO 200

Camera: NIKON D2H - Focal length: 12 mm - Aperture: f 8 - Exposure: 1/640 sec - ISO 200

Camera: NIKON D2H - Focal length: 24 mm - Aperture: f 8 - Exposure: 1/500 sec - ISO 200

Camera: NIKON D2H - Focal length: 12 mm - Aperture: f 8 - Exposure: 1/640 sec - ISO 200

Camera: NIKON D2H - Focal length: 12 mm - Aperture: f 8 - Exposure: 1/640 sec - ISO 200

Camera: NIKON D2H - Focal length: 12 mm - Aperture: f 8 - Exposure: 1/640 sec - ISO 200

Locatie: Nessebar - Bulgaria
1 mai 2006

Mi-am adus aminte ca anul trecut, cam pe vremea asta am descoperit oraselul asta din Bulgaria. Dupa nume nu-mi spunea nimic, dar dupa 10 minute de plimbare pe stradutele intortocheata mi-am dat seama ca e un loc cu totul aparte cu o istorie pe masura. Dau citire in continuare unui text de pe Wikipedia:
Este un oraş si staţiune turistică în regiunea Burgas din Bulgaria, situat la circa 120 km sud de Balcic. Este amplasat pe o peninsulă lungă de 850 m şi lată de 350 m, în care se ajunge printr-un istm. În timpul existenţei sale îndelungate, şi-a pierdut 1/3 din teritoriu, fiind acoperit de mare. Sub apă, la 80 de metri distanţă de ţărm, încă se pot vedea rămăşiţele zidurilor fortăreţei. În prezent se află conservat doar zidul de vest cu poarta, care apără oraşul de continent.

Nessebar este unul dintre cele mai vechi oraşe din Europa, construit pe vechile ruine ale aşezării trace Mesambria. “Mesambria” însemna “oraşul lui Melsa”, probabil întemeietorul aşezării, şi a fost dat de greci atunci când au colonizat aşezarea în anul 510 după Christos. Patronul oraşului a fost ales zeul Apolo, grecii construind un templu şi un teatru în onoarea sa. Din secolul 3 după Christos aici încep să fie bătute monede de aur. În anul 72 după Christos oraşul a fost ocupat de Imperiul Roman care a instalat o garnizoană puternică, devenind o aşezare foarte importantă în epocă. A început din nou să joace un rol mai mare în secolele III-IV. În jurul anului 680 Nessebar a devenit un centru episcopal, iar în secolele VII-VIII a devenit un important şi puternic port bizantin. În anul 812, Khan Krum a cucerit oraşul. Din secolul XI numele slav de Nessebar a fost folosit în locul numelui de Mesambria. Poziţia strategică a favorizat oraşul şi în timpul celui de al doilea Regat Bulgar. Vârful dezvoltării sale a fost în perioada domniei lui Alexandru I, când oraşul a fost unul dintre cele mai importante centre ale statului bulgar şi când s-au construit noi biserici. În 1366, oraşul a fost cucerit de cruciaţii conduşi de Amedei de Savoia care l-au predat bizantinilor. Cronicile din Mesambria ne dau informaţii despre perioada când oraşul a fost subjugat de către turci în 1396, iar în 1453 a căzut total sub conducerea imperiului cu capitala la Constantinopole.

Oraşul şi-a păstrat importanţa ca port de-a lungul dominaţiei turce. Au fost construite nave şi s-a făcut comerţ cu grâne şi lemn. După eliberare, Nessebar s-a transformat într-un mic oraş de pescari. În timpul existenţei sale, oraşul a găzduit şi un episcop, fiind şi centru episcopal. În 1956 oraşul a fost proclamat rezervaţie arhitecturală şi arheologică. Ruinele antice ale zidurilor fortificate, cu porţi, care datează din secolele III-IV, bisericile din secolele V-VI, cele păstrate din secolele X-XI, din perioada medievală şi cele 60 de case din perioada renaşterii dau oraşului şi în prezent o atmosferă cu totul specială.

Legendele spun că în timpul existenţei sale, în Nessebar au existat peste 40 de biserici. În prezent există însă date certe doar pentru 26 dintre ele. Moştenirea culturală a vechiului oraş poate fi observată de turişti în cele patru muzee existente: de arheologie, etnografic, Biserica Sf. Ştefan care conţine fresce din perioada secolelor 11-17 şi Biserica Sf. Spas care conţine fresce din secolul 17. Din 1983, oraşul vechi din Nessebar este înscris în patrimoniul mondial UNESCO.

Dupa lectia de istorie revin cu impresiile ramase dupa vizita de o zi:

- un loc foarte curat cu oameni bucurosi si primitori (sunt dati dracu' bulgarii astia!!!)
- peisajul este de vis (panorama cu staiunea Sunny Beach)
- bucataria locala este de mare angajament (placintele cu branza va iau mintile)
- multe restaurante cu specifice din toata lumea (va recomand in special pe cele pescaresti)
- mancarea este foarte ieftina si muuulta (4 persoane am mancat si am baut cu 20 de euro de nu ne mai puteam ridica de pe scaune)
- locurile istorice sunt foarte bine delimitate cu o multime de informatii ale sitului respectiv

Voi reveni cu o serie mai mare despre Nessebar dupa vizita de Paste.

P.S.: turismul romanesc sucks big time, asa ca si anul asta voi lua drumul Bulgariei, care are ce oferi si mai presus de toate stie sa profite la maximum de orice nimic. Va recomand cu caldura sa vizitati si Veliko Turnovo!

 
posted by Ionut at 11:34 a.m. |


5 Comments:


At 07 martie, 2007 01:37, Blogger gabriela panțu

Fotografiile sunt frumoase tare, cel mai mult imi plac teaserul si ultima.Culorile, lumina, atmosfera.
Mi-a facut mare placere sa citesc despre Nessebar.
In teaser e grozav cum se stratifica planurile si e o senzatie de dinamism accentuata de nori.Pare ca imaginea 'se ridica'.:)
panama35

 

At 07 martie, 2007 09:22, Blogger Andreea Iordache

Uitandu-ma la pozele tale ... am picat intr-o nostalgie din care sper sa ies cat mai repede ...
Pozele astea le-ai tinut ascunse :)...
Frumoase poze frumoase locuri intr-adevar.

 

At 29 martie, 2007 22:05, Anonymous Anonim

Imi place senzatia pe care o creeaza acea sageata de piatra. Parca iese din sufletul privitorului. Ma smulge spre peisajul marin sau ma zvarle spre cer, ca o trambulina. Inconjurata de apa, singura alternativa nu poate fi decat catifeaua norilor…
Sau te gandeai ca esti pe un portavion si pregatesti de decolare?

 

At 02 aprilie, 2007 23:05, Anonymous Anonim

hello!!! si eu as avea de gand sa plec la vara in nessebar asha k ti-as multumi tare mult daca la intoarcere ai da cat mai multe detalii :D i hope u have a great time

 

At 03 aprilie, 2007 15:31, Blogger Ionut

@crisrina: poti fii sigura ca voi reveni cu mai multe detalii din zona, laolalta cu o serie de poze de acolo.

 


Toate imaginile aflate pe acest site sunt proprietatea autorului si nu pot fi folosite integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996.
  • legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe